Skip links

Политика за колачиња

Датум на сила: 20.05.2018
Последна ревизија: 20.05.2018

Што е колаче?

„Колаче“ е дел од информациите што се чуваат на тврдиот диск на вашиот компјутер. Колачињата снимаат како се движите на веб-страница, така што, кога повторно ќе ја посетите таа веб-страница, таа може да покаже прилагодени опции засновани на информациите зачувани при вашата последна посета. Колачињата исто така може да се користат за анализа на сообраќајот и за рекламни и маркетинг цели.

Колачињата ги користат скоро сите веб-страници и не му штетат на вашиот систем.

Ако сакате да ги проверите или промените типовите колачиња што ги користи оваа веб-страница, можете да го сторите тоа во поставките на прелистувачот. Можете да блокирате колачиња во кое било време со активирање на поставката на вашиот прелистувач што ви овозможува да ги одбиете сите колачиња или само некои од нив. Меѓутоа, ако ги блокирате сите колачиња (вклучувајќи ги и основните колачиња), можеби нема да можете да пристапите на нашата веб-страница или на делови од неа.

Како ги користиме колачињата?

Ние користиме колачиња за подобро да разбереме како ја користите нашата веб-страница и да ги следиме сите обрасци во вашата употреба. Ова дополнително ни помага да ја развиваме и подобриме нашата веб-страница и исто така да градиме производи и / или услуги како одговор на она што можеби ви треба или сакате.

Колачињата се или:
(а) Колачиња за сесии: овие се чуваат само на вашиот компјутер за време на вашата веб-сесија и автоматски се бришат кога ќе го затворите прелистувачот – тие обично складираат анонимна лична карта за сесија, овозможувајќи ви да пребарувате веб-страница без да морате Пријавете се на секоја страница, но тие не собираат лични податоци од вашиот компјутер; или
(б) Упорни колачиња: упорно колаче се чува како датотека на вашиот компјутер и останува таму кога ќе го затворите вашиот веб прелистувач. Колачето може да го прочита веб-страницата што ја создаде кога повторно ќе ја посетите таа веб-страница. Ние користиме постојани колачиња за Google Analytics.

Колачињата исто така можат да се категоризираат на следниов начин:
(а) Строго неопходни колачиња: овие колачиња се од суштинско значење за да ви овозможат ефективно да ја користите веб-страницата, како на пример при купување на производ и / или услуга, и затоа не можат да бидат исклучени. Без овие колачиња, услугите што ви се достапни на нашата веб-страница не можат да бидат обезбедени. Овие колачиња не собираат информации за вас што би можеле да се користат за маркетинг или запомнување каде сте биле на Интернет.
(б) Колачиња за перформанси: овие колачиња ни овозможуваат да ги следиме и подобриме перформансите на нашата веб-страница. На пример, тие ни овозможуваат да броиме посети, да ги идентификуваме изворите на сообраќај и да видиме кои делови од страницата се најпопуларни.
(в) Колачиња за функционалност: овие колачиња овозможуваат на нашата веб-страница да запомни избор што ги правиш и да обезбеди подобрени карактеристики. На пример, ние може да ви овозможиме вести или ажурирања релевантни за услугите што ги користите. Може да се користат и за да обезбедат услуги што сте ги побарале, како што се гледање видео или коментирање на блог. Информациите што ги собираат колачињата обично се анонимни.

Забележете дека трети страни кои се рекламираат на нашата веб-страница (вклучувајќи, на пример, мрежни реклами и даватели на надворешни услуги, како што се услуги за анализа на веб сообраќај), исто така, можат да користат колачиња, над кои немаме контрола. Овие колачиња веројатно ќе бидат аналитички / колачиња за перформанси или таргетирање колачиња.