Skip links

Polityka prywatności

Data wejścia w życie: 20 maja 2018 r
Ostatnia aktualizacja: 20 maja 2018 r

1. Wprowadzenie i definicje

Red Orange Research S.R.L., firma zarejestrowana w Rumunii przy ulicy Weiner Palada 33c, 077040 Chiajna, hrabstwo Ilfov, zwana dalej “BrainActive“, “my“, “nasz“, “nas” lub “firma“, buduje i zarządza społecznościami internetowymi złożonymi z osób, które zgadzają się wypełniać ankiety i dzielić się opiniami na temat produktów, usług, polityki i innych tematów w zamian za nagrody pieniężne. Społeczności te obejmują osoby z całego świata i będą dalej określane jako “panele online“, “panel online“, “panele” lub “panel“.

Ty“, “twój” i “siebie” odnoszą się do Ciebie jako osoby fizycznej i członek naszego panelu online.

Oprogramowanie, którego używamy do zarządzania naszymi panelami, będzie dalej nazywane “platformą“.

Rejestrując się na naszej platformie, stajesz się członkiem naszego panelu online, w związku z czym będziesz musiał podać nam pewne dane osobowe. Twoje członkostwo w naszych panelach uprawnia Cię do udziału w naszych badaniach opinii, jednak Twój udział jest dobrowolny.

Adres e-mail naszego inspektora ochrony danych to dpo@brainactivepanels.com.

Jeśli nie jesteś zadowolony ze sposobu, w jaki gromadzimy i wykorzystujemy twoje dane, masz prawo złożyć skargę do ANSPDCP, rumuńskiego organu nadzorczego w sprawach dotyczących ochrony danych (www.dataprotection.ro). Bylibyśmy wdzięczni, gdybyś skontaktował się z nami pierwszy, gdy masz skargę, abyśmy mogli spróbować ją rozwiązać.

Bardzo ważne jest, aby informacje o Tobie, które posiadamy, były dokładne i aktualne. Daj nam znać, ilekroć Twoje dane osobowe ulegną zmianie, wysyłając do nas wiadomość e-mail na support@brainactivepanels.com.

Wymagamy Twojej wyraźnej zgody na przetwarzanie danych wrażliwych.

2. Jak wykorzystujemy twoje dane osobowe

Będziemy wykorzystywać Twoje dane osobowe tylko wtedy, gdy jesteśmy do tego prawnie dozwoleni. Najczęstsze zastosowania Twoich danych osobowych to:
(a) gdy musimy wykonać relację między nami (stając się członkiem naszej platformy, uczestnicząc w naszych badaniach opinii i dzieląc się danymi z klientami, którzy zamówili przeprowadzone przez nas badania opinii).
(b) gdy jest to konieczne dla naszych uzasadnionych interesów (lub interesów osób trzecich) i gdy twoje interesy i prawa podstawowe nie zastępują tych interesów.
(c) gdy musimy przestrzegać obowiązku prawnego lub regulacyjnego.

Zasadniczo nie polegamy na zgodzie jako podstawie prawnej przetwarzania danych osobowych. Istotą naszej współpracy jest to, że rejestrując się w naszym panelu, możemy przetwarzać Twoje dane osobowe. Możliwe, że czasami przekazujesz nam wrażliwe dane na Twój temat. Wrażliwe dane odnoszą się do informacji, które zawierają szczegółowe informacje o rasie lub pochodzeniu etnicznym, przekonaniach religijnych lub filozoficznych, życiu seksualnym, orientacji seksualnej, opiniach politycznych, członkostwie w związkach zawodowych, informacje o twoim zdrowiu oraz dane genetyczne i biometryczne (np. Śledzenie ruchów gałek ocznych lub kodowanie twarzy). Powodem, dla którego możesz podać nam którąkolwiek z powyższych informacji, jest wyrażenie zgody na włączenie Cię do szerszego zakresu badań opinii, abyś mógł wygenerować wyższe nagrody. Nie zbieramy żadnych informacji o wyrokach skazujących i przestępstwach. Przetwarzając Twoje wrażliwe dane, będziemy polegać na Twojej zgodzie.

W każdej chwili masz prawo zrezygnować z naszej współpracy lub jedynie wycofać zgodę na przetwarzanie poufnych danych, wysyłając do nas wiadomość e-mail na support@brainactivepanels.com.

3. Cele przetwarzania danych osobowych

Poniżej znajduje się opis sposobu, w jaki zamierzamy wykorzystywać twoje dane osobowe oraz podstawy prawne, na których będziemy przetwarzać takie dane. Wyjaśniliśmy również, jakie są nasze uzasadnione interesy.

Możemy przetwarzać Twoje dane osobowe z więcej niż jednej podstawy prawnej, w zależności od konkretnego celu, w jakim wykorzystujemy Twoje dane. Napisz do nas na dpo@brainactivepanels.com, jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji na temat konkretnej podstawy prawnej, na której polegamy, przetwarzając Twoje dane osobowe w przypadkach, gdy więcej w poniższej tabeli wymieniono jedną podstawę prawną.

Cel / działanie Typ danych Legalna podstawa przetwarzania
Aby zarejestrować Cię jako nowego członka naszego panelu online (a) Wiek
(b) Płeć
(c) Region
(d) Adres e-mail
Przeprowadzanie relacji z tobą – rejestracja jako członek naszego panelu.
Aby przetworzyć i dostarczyć zachęty:
(a) Zarządzaj płatnościami i opłatami
(a) Tożsamość
(b) Dane kontaktowe
(c) Dane finansowe
(d) Transakcja
(a) Przeprowadzanie relacji z Tobą
(b) Niezbędne z punktu widzenia naszych uzasadnionych interesów w celu odzyskania płatności dostarczonych użytkownikowi bez uzasadnionego powodu
Aby zarządzać naszymi relacjami z Tobą, które obejmują:
(a) Powiadomienie o zmianach wprowadzonych do naszych warunków i zasad lub naszej polityki prywatności
(b) Prośba o pozostawienie recenzji lub wypełnienie ankiety
(a) Tożsamość
(b) Dane kontaktowe
(c) Profil
(d) Marketing i komunikacja
(a) Przeprowadzanie relacji z tobą
(b) Niezbędne, gdy musimy przestrzegać obowiązku prawnego
(c) Niezbędne dla nas jest aktualizowanie naszej dokumentacji i badanie, w jaki sposób wykorzystywane są nasze produkty / usługi
Aby administrować naszą firmą i naszą witryną oraz chronić ją (w tym rozwiązywanie wszelkich problemów technicznych, analiza danych, testy, konserwacja systemu, wsparcie, raportowanie i hosting danych) (a) Tożsamość
(b) Dane kontaktowe
(c) Dane techniczne
(a) Niezbędne ze względu na nasze uzasadnione interesy związane z prowadzeniem działalności, świadczeniem usług administracyjnych i informatycznych, bezpieczeństwem sieci, zapobieganiem oszustwom oraz w kontekście reorganizacji działalności lub restrukturyzacji grupy
(b) Niezbędne, gdy musimy wypełnić obowiązek prawny
Aby korzystać z analizy danych w celu ulepszenia naszej strony internetowej, naszych produktów / usług, marketingu, relacji z klientami i doświadczeń (a) Dane techniczne
(b) Dane dotyczące użytkowania
Konieczne z punktu widzenia naszych uzasadnionych interesów, aby zdefiniować typy klientów dla naszych produktów i usług, aby nasza strona była aktualna i aktualna, aby rozwijać naszą działalność i wdrażać naszą strategię marketingową
Aby przedstawiać sugestie i rekomendacje dotyczące towarów lub usług, które mogą Cię zainteresować (a) Tożsamość
(b) Dane kontaktowe
(c) Dane techniczne
(d) Dane dotyczące użytkowania
(e) Profil
Konieczne z punktu widzenia naszych uzasadnionych interesów, aby rozwijać nasze produkty / usługi i rozwijać naszą działalność
Aby udostępnić dane kontaktowe naszym podwykonawcom, abyś mógł bezpośrednio uczestniczyć w ich ankietach (a) Dane kontaktowe Niezbędne do wzięcia udziału w ankietach prowadzonych bezpośrednio przez naszych podwykonawców

4. Komunikacja e-mail

Otrzymasz od nas wiadomości e-mail:
(a) kiedy zapraszamy do wzięcia udziału w ankiecie;
(b) gdy dostarczamy odpowiednie informacje dotyczące funkcjonowania naszej platformy (np. dni ustawowo wolne od pracy, zmiany w naszych Warunkach, informacje dotyczące płatności itp.).

Poprosimy o Twoją wyraźną zgodę, zanim zaczniemy wysyłać Ci marketingowe wiadomości e-mail (inne niż istotne informacje oparte na naszej współpracy) lub przed udostępnieniem Twoich danych osobowych stronom trzecim w celach marketingowych.

5. Ujawnianie danych osobowych

Być może będziemy musieli udostępnić Twoje dane osobowe stronom wymienionym poniżej w celach określonych w powyższej tabeli:
(a) dostawcy usług, którzy oferują usługi informatyczne i administrowania systemem.
(b) profesjonalnych doradców, w tym prawników, bankierów, audytorów i ubezpieczycieli, którzy świadczą usługi doradcze, bankowe, ubezpieczeniowe i księgowe.
(c) organy podatkowe, organy regulacyjne i inne podobne instytucje z siedzibą w Rumunii, a także w innych odpowiednich jurysdykcjach, które w niektórych okolicznościach wymagają zgłoszenia działań związanych z przetwarzaniem danych.
(d) stronom trzecim, którym sprzedajemy lub przekazujemy, lub z którymi łączymy części naszej działalności lub naszych aktywów, lub kontrahentom za udział w szczegółowych ankietach.

Wymagamy, aby wszystkie osoby trzecie, które otrzymują Twoje dane, szanowały bezpieczeństwo Twoich danych osobowych i traktowały je zgodnie z prawem. Takie osoby trzecie mogą przetwarzać Twoje dane osobowe wyłącznie w określonych celach i zgodnie z naszymi instrukcjami.

Uczestnicząc w niektórych ankietach, możesz zostać zapytany, czy chcesz, aby niektóre Twoje dane osobowe były udostępniane beneficjentom ankiet, które przeprowadzamy, abyś mógł wziąć udział w kolejnych etapach tych ankiet. Udostępnimy Twoje dane osobowe tylko wtedy, gdy wyrazisz zgodę na takie działania.

6. Przelewy międzynarodowe

Udostępniamy Twoje dane osobowe w ramach grupy firm, co wiąże się z przesyłaniem danych poza Europejski Obszar Gospodarczy (EOG).

Kraje spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) nie zawsze zapewniają taki sam poziom ochrony danych osobowych, dlatego prawo europejskie zabrania przekazywania danych osobowych poza EOG, chyba że przekazanie spełnia określone kryteria.

Wielu naszych zewnętrznych dostawców usług znajduje się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EOG), więc ich przetwarzanie danych osobowych będzie wymagało przekazania danych poza EOG.

Ilekroć przekazujemy Twoje dane osobowe poza EOG, dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić podobny poziom bezpieczeństwa danych, wdrażając co najmniej jedno z następujących zabezpieczeń:
(a) przekażemy Twoje dane osobowe tylko do krajów, które zostały uznane za zapewniające odpowiedni poziom ochrony danych osobowych przez Komisję Europejską; lub
(b) jeżeli korzystamy z usług niektórych dostawców usług, możemy stosować określone umowy lub kodeksy postępowania lub mechanizmy certyfikacji zatwierdzone przez Komisję Europejską, które zapewniają dane osobowe taką samą ochronę, jaką ma w Europie; lub
(c) w przypadku gdy korzystamy z usługodawców mających siedzibę w Stanach Zjednoczonych, możemy przekazywać im dane, jeśli są częścią Tarczy Prywatności UE-USA, która wymaga od nich zapewnienia podobnej ochrony do danych osobowych udostępnianych między Europą i USA.

Jeśli żadne z powyższych zabezpieczeń nie jest dostępne, możemy poprosić o wyraźną zgodę na konkretne przekazanie danych osobowych. Masz prawo wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, wysyłając do nas wiadomość e-mail na dpo@brainactivepanels.com. Ponadto, napisz do nas na dpo@brainactivepanels.com, jeśli chcesz uzyskać dodatkowe informacje na temat konkretnego mechanizmu, którego używamy, gdy przesyłamy twoje dane osobowe poza EOG.

7. Bezpieczeństwo danych

Wprowadziliśmy odpowiednie środki bezpieczeństwa, aby zapobiec przypadkowej utracie danych osobowych, ich nieuprawnionemu użyciu lub dostępowi, a także ich zmianie lub ujawnieniu. Ponadto ograniczamy dostęp do danych osobowych tym pracownikom, agentom, podwykonawcom i innym stronom trzecim, które mają szczególną potrzebę poznania takich danych. Będą przetwarzać Twoje dane osobowe wyłącznie na podstawie naszych instrukcji i podlegają obowiązkowi zachowania poufności.

Ponadto wprowadziliśmy procedury postępowania w przypadku każdego możliwego naruszenia danych osobowych; poinformujemy Cię o naruszeniu danych, a także powiadomimy każdego właściwego regulatora, w przypadku gdy jesteśmy do tego prawnie zobowiązani.

8. Zatrzymywanie danych

Będziemy przechowywać Twoje dane osobowe tylko tak długo, jak będzie to konieczne do realizacji celów, dla których je zgromadziliśmy, w tym w celu spełnienia wszelkich wymogów prawnych, rachunkowych lub sprawozdawczych.

Aby określić odpowiedni okres przechowywania danych osobowych, bierzemy pod uwagę ilość, charakter i wrażliwość danych osobowych, potencjalne ryzyko szkody wynikającej z nieuprawnionego użycia lub ujawnienia danych osobowych, cele, dla których przetwarzamy dane osobowe oraz możliwość osiągnięcia tych celów za pomocą innych środków, a także mających zastosowanie wymagań prawnych.

Zgodnie z prawem musimy przechowywać podstawowe informacje o naszych klientach (w tym dane kontaktowe, tożsamości, dane finansowe i transakcyjne) przez 10 lat po tym, jak przestaną być klientami do celów podatkowych.

Możesz poprosić nas o usunięcie twoich danych: zobacz więcej informacji w punkcie 9 poniżej.

Możemy również anonimizować Twoje dane osobowe (aby nie mogły być dłużej powiązane z Tobą) do celów badawczych lub statystycznych, w którym to przypadku możemy wykorzystywać te informacje w nieskończoność bez dalszego powiadomienia.

9. Twoje prawa

W pewnych okolicznościach masz prawa w stosunku do swoich danych osobowych na mocy przepisów o ochronie danych. Krótko mówiąc, masz prawo do:
(a) poprosić o dostęp do twoich danych osobowych.
(b) poprosić o korektę danych osobowych.
(c) zażądać usunięcia twoich danych osobowych.
(d) odmówić przetwarzania Twoich danych osobowych.
(e) zażądać ograniczenia przetwarzania danych osobowych.
(f) zażądać przekazania danych osobowych.
(g) wycofać swoją zgodę.

Jeśli chcesz skorzystać z któregokolwiek z wyżej wymienionych praw, napisz do nas na support@brainactivepanels.com.

Nie będziesz musiał wnosić opłaty za dostęp do swoich danych osobowych (lub skorzystanie z innych praw). Możemy jednak naliczyć uzasadnioną opłatę, jeśli żądanie jest wyraźnie bezzasadne, powtarzalne lub nadmierne. Alternatywnie możemy odmówić spełnienia twojego żądania w takich okolicznościach.

Może być konieczne zażądanie od ciebie konkretnych informacji, które pomogą nam potwierdzić twoją tożsamość i zapewnić twoje prawo dostępu do twoich danych osobowych (lub wykonania jakichkolwiek innych praw). Jest to środek bezpieczeństwa zapewniający, że dane osobowe nie zostaną ujawnione żadnej osobie, która nie ma prawa do ich otrzymania. Możemy również skontaktować się z Tobą w celu uzyskania dalszych informacji w związku z Twoją prośbą w celu przyspieszenia naszej odpowiedzi.

Próbujemy odpowiedzieć na każde uzasadnione żądanie w ciągu miesiąca od jego otrzymania. Czasami może to potrwać dłużej niż miesiąc, jeśli Twoja prośba jest szczególnie złożona lub złożyłeś wiele wniosków. W takim przypadku powiadomimy Cię i będziemy Cię aktualizować.